de-Achterban.nl goes XL

Vanaf heden zal het nieuws van de-Achterban.nl en de rubriek OveRig Nieuws alleen nog worden gepubliceerd via RSS en via een dagelijkse e-mail brief. Dagelijks ontvangt u daarmee een overzicht van verzameld recent nieuws over medezeggenschap en actuele ontwikkelingen die voor ondernemingsraden interessant zijn. de-Achterban.nl treed daarmee in en nieuwe fase van een nog snellere nieuwsvoorziening. U hoeft niet meer naar de website toe maar het nieuws komt rechstreeks in uw RSS-lezer of in uw mailbox. U kunt zich hieronder opgeven voor de dagelijkse e-mailbrief. Aan de RSS feed wordt nog gewerkt.

Vul hier uw e-mail adres in:

Delivered by FeedBurner



dinsdag 4 november 2008

"OR commissaris zinloos, geef werknemers aandelen"

In het eerste nummer van Vers trekt FNV adviseur Aldert Boonen het nut van door de OR voorgedragen commissarissen in twijfel en pleit hij voor verdeling van 20% van de aandelen onder de werknemers: "In ruil daarvoor kunnen werknemers hun variabele beloning en winstuitkering inleveren. In de nieuwe situatie krijgen zij namelijk dividend. Zo ademt de beloning van werknemers ook direct mee met de conjunctuur en is variabele beloning ook niet meer nodig."
Werknemers hebben belang bij de continuïteit van een onderneming. Zij willen immers verzekerd zijn van werk tot in lengte van jaren. In Nederlandse is daarom een aantal jaren geleden bedacht dat de OR (vertegenwoordiger van werknemers) maximaal 1/3 van de Raad van Commissarissen (RvC) mag voordragen voor benoeming. De werknemerscommissaris kan dan de belangen van de werknemers behartigen. Maar de werknemerscommissaris moet wel goed worden gekeurd door de aandeelhoudersvergadering. Dat verzwakt de positie van de OR al. Verder mag de OR niet aangeven aan haar commissaris wat hij of zij moet doen. Je kunt je dus afvragen wat de waarde van de werknemerscommissaris is.
Geef daarom de werknemers 20% van de eigendomsrechten (aandelen)
Zo kunnen ze: • Werkelijk invloed uitoefenen. Met 20% zeggenschap ben je “in charge” • 1/5 van de RvC aanstellen • Topbeloningen binnen de perken houden • Een buitengewone aandeelhoudersvergadering uitschrijven

Geen opmerkingen: