de-Achterban.nl goes XL

Vanaf heden zal het nieuws van de-Achterban.nl en de rubriek OveRig Nieuws alleen nog worden gepubliceerd via RSS en via een dagelijkse e-mail brief. Dagelijks ontvangt u daarmee een overzicht van verzameld recent nieuws over medezeggenschap en actuele ontwikkelingen die voor ondernemingsraden interessant zijn. de-Achterban.nl treed daarmee in en nieuwe fase van een nog snellere nieuwsvoorziening. U hoeft niet meer naar de website toe maar het nieuws komt rechstreeks in uw RSS-lezer of in uw mailbox. U kunt zich hieronder opgeven voor de dagelijkse e-mailbrief. Aan de RSS feed wordt nog gewerkt.

Vul hier uw e-mail adres in:

Delivered by FeedBurner



donderdag 30 oktober 2008

OR-Net: "Meerderheid OR-leden wil WOR wijzigen"

clipped from www.ornet.nl

Een ruime meerderheid van de OR-leden is voor wijziging van de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Dat blijkt uit een poll op ORnet, naar aanleiding van de evaluatie van de WOR door het ministerie van Sociale Zaken komend voorjaar.

Van de 231 respondenten gaf 63,2% te kennen in meer of mindere mate voor wijziging van de WOR te zijn.

REAGEER OP DIT BERICHT EN GEEF AAN WAT U ZOU WILLEN VERBETEREN AAN DE WET OP DE ONDERNEMINGSRADEN!

3 opmerkingen:

Eef Meijerink zei

Eén van de eersten die reageerde op de voorstellen om onderbenutting verder te onderzoeken was Niko Manshanden van FNV Bouw: Op zijn website liet hij onder andere het volgende weten:

"Nee, ik denk dat je er niet mee komt om OR-en op te roepen hun gereedschappen meer te gebruiken. Dat is te vrijblijvend. Beter is het om de WOR te verbeteren, bijvoorbeeld tegen onwillige directeuren. Hier zijn om te beginnen wat tips voor de minister.

1. Niet-geven van informatie of een adviesaanvraag wordt strafbaar gesteld
2. De buitenlandclausule uit het adviesrecht halen
3. Enquêterecht voor de OR instellen
4. Eindelijk cursussubsidie invoeren voor de PVT (het GBIO wil wel)
5. Advies- en instemmingsrecht uitbreiden met actuele onderwerpen.

Kortom, maak het voor OR en PVT makkelijker om hun bevoegdheden te kunnen gebruiken. Goed gereedschap is het halve werk!"

A.P. van Dijk zei

Er zijn volges mij twee grote problemen waar een OR en PVT mee te kampen heeft. De ene is dat de OR en PVT leden loonafhankelijk zijn en benadeeld kunnen worden. De tweede is dat de OR en PVT veel te wenig de personeelsleden raadpleegt.

Het tweede probleem, de raadpleging, zal de OR moeten oppakken. In geval van reorganisatie of verslechtering van regelingen, wordt de achterbanraadpleging, gelukkig vaak in samenwerking met vakbonden opgepakt. De vakbonden zijn gewend om achterban raadpleging te doen.

Het eerste probleem, de loonafhankelijkheid kan ook in samenwerking met vakbonden worden opgepakt. De onderhandelingen over regelingen en sociaalplan worden doorgaans aan vakbonden overgelaten. Het beste is dat in samenwerking met de medezeggeschap te doen en natuurlijk de achterban. De loonafhankelijkheid, kan volgens mij verder beperkt worden, door een absoluut onslagverbod in te stellen voor OR leden en gewezen OR leden, waarbij niet ontslagen mag worden tenzij de betreffende afdeling waar het OR lid werkt gesloten wordt of het hele bedrijf. De huidige ontslagbescherming wekt de indruk dat er niet ontslagen mag worden. Echter bij reorganisaties, stelt de bescherming niet veel voor. Ik heb meegemaakt dat een directeur de OR leden bedreigde toen die een ongewelgevallig advies uitbrachten over de reorganisatie. Bij de behandeling van het ontslag van twee OR leden, werd de bedreiding ook toegegeven echter het ontslag ging wel door.

Ik ben er voor de bevoegdheden van de PVT, waaronder het adviesrecht en instemmingsrecht, gelijk te maken aan die van de OR. Het is verkeerd minder bevoegdheden te geven omdat het een kleinbedrijf is. De belangen zijn hetzelfde. Het midden en kleinbedrijf is niet bepaald fans van medezeggenschap. De noodzaak van gelijke rechten is hoger in plaats van lager.

Ik ben er voor het inhuren van uitzendkrachten, per half jaar ter instemming aan de OR voor te leggen. Ook het aangaan van tijdelijke contracten en contracten voor onbepaaldetijd. Gewoon elke keer weer op nieuw. Dit maakt het instemmingsartikel effectief. Nu veroorzaakt de werkgever sluipende weg een praktijk en is het instemmingsrecht weg.

Ik ben er ook voor dat onder het instemmingsrecht komt te vallen, het beperken van werknemers in hun recht elders te gaan werken. Elk half jaar moet de werkgever, de OR of PVT, instemming vragen over het beleid in het opleggen van concurrentiebedingen. Het is inmiddels een praktijk, dat ook voor uitvoerend werk, dat niet concurrentiegevoelig is, concurrentiebedingen worden opgelegd. Een enorme verstoring van de arbeidsmarkt.

Eef Meijerink zei

Lees ook:
http://achterban.web-log.nl/achterban/pamflet.html